Een stukje geschiedenis ...

Taxus Baccata
De Taxus Baccata heeft de benelux als oorsprong, en kennen we het best als een heg. Dit omdat de plant zich goed laat snoeien en zich mooi vertakt. De plant heeft ook weinig problemen met een grote snoeibeurt: een mooie plant met een gemak aan onderhoud!
De Taxus dankt zijn naam venijnboom aan het gif dat de plant meedraagt. De rode vrucht zet soms vee er toe aan er van te eten, maar wordt dan dood teruggevonden. De giftige bestandsdelen van de Taxus Baccata worden tegenwoordig gebruikt voor de bestrijding tegen kanker. De stof taxine vormt de bekende merknaam Taxol.
De venijnboom is tweehuizig. Dit betekent dat er zowel mannelijke (kegels) als vrouwelijke (rode bessen) planten zijn. De naalden zijn zacht, donkergroen glanzend en staan in een rozet bijeen.


De boom kan tot 20 meter hoog worden. Taxus komt van het Griekse 'taxon', wat boog betekent. Het soepele hout vormt een ideale grondstof voor bogen. Met het gif van de plant werden er gifpijlen gemaakt. De oudste boom kent zijn oorsprong van voor de jaartelling. De venijnboom komt in de bijbel voor en symboliseert de onsterfelijkheid. Dit verklaart de uitdrukkelijke aanwezigheid rond kerkpleinen en kerkhoven.
Samengevat: een plant met een rijke historie, die mooi oogt en gemakkelijk onderhoudt!
 
        
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.